Online foto’s bewerken: sublieme foto’s in 5 minuten

Om uw foto´s er fantastisch te laten uitzien, is er niets beter dan online bewerkingssoftware. Belichting en contrast, uitsnijding en kleurbalans… U hebt deze functies al bekeken, maar kunt u ze ook gebruiken? En dit zonder kostbare tijd te verliezen? Om u te helpen hebben we 5 tips om uw foto’s in minder dan vijf minuten te bewerken!

Foto - Online bewerken

Welke online bewerkingssoftware?

Neem de tijd om uw bewerkingsinstrument te kiezen alvorens te beginnen. En wie bewerkingssoftware zegt, zegt natuurlijk Picasa! Maar er is beter en net zo eenvoudig. Om te beginnen de bekendste en zonder twijfel ook de meest complete: Pimagic, Pxlr en Sumo Paint. Ze zijn alle drie gratis met een lichte voorkeur voor de eerstgenoemde dankzij een erg ergonomische interface. Er bestaat een veelheid aan fotobewerkingssoftware op het net.

U hebt gekozen? Goed, dan zijn we vertrokken voor de uitdaging “professionele foto’s in 5 minuten”.

De eerste minuut: de foto herkadreren… volg uw creativiteit

De allereerste taak om uw foto te bewerken is hem opnieuw te kadreren. De snelste oplossing is de originele breedte/lengte verhouding te bewaren.

Maar als amateur én gepassionneerd fotograaf kan u ook uw creativiteit laten spelen! Het volstaat dan om een detail te centreren, een glimlach of een expressie. Probeer het in landschaps- of portretformaat en kies wat het beste past bij de emotie die u wil overdragen.

Als u een beetje meer tijd hebt, probeer dan het onderwerp niet in het centrum van de foto te plaatsen. Het resultaat is soms verrassend!

De tweede minuut: zet het beeld recht! (simpel maar absoluut nodig!)

Deze stap wordt regelmatig vergeten! Nochtans verandert dit alles! In een paar seconden lijkt uw foto veel meer op een professionele foto. Het volstaat om het beeld de kantelen en de verticale lijnen aan de rand van de foto aan te passen.

Voor een landschapsfoto kan u beter de lijn van de horizon gebruiken als referentie om de horizontale lijnen van de foto juist te krijgen.

De derde minuut: balanceer de kleuren.

Uw foto varieert tussen warm oranje en ijskoud blauw? U moet dan de kleurbalans bijstellen. Maar als het resultaat al goed is, wint u hier een minuut en kunt u naar het volgende punt gaan.Foto bewerken

Probeer eerst de automatische correctie of “temperatuur”. Zoals de naam het al laat vermoeden, zal deze automatisch de temperatuur van uw foto aanpassen.

Niet overtuigd? Dan maar de mouwen opstropen en het fameuze “pipet” gebruiken. Klik hiermee op de te warme of te koude kleuren en pas ze aan, stap voor stap.

De vierde minuut: contrast en belichting, met finesse

Ok, hier kunt u uw kans wagen en op de fameuze “automatisch bewerken” knop klikken. De resultaten zijn aanvaardbaar en het gaat zeer snel. Een aanrader als uw harde schijf vol staat met nog te bewerken foto´s!

Maar om uw geoefende oog te verleiden zal u waarschijnlijk de voorkeur geven aan de ´tools´ om het contrast en de belichting handmatig in te stellen. Als het beeld te zacht is, verhoog dan het contrast door meer intensiteit te geven.

Voor een nog fijner resultaat gebruikt u de regelingen “donkere/heldere tonen”. U bewaart zo de schaduw en vermijdt de overbelichting van de helderste elementen in de foto. De optie “gamma” laat u toe om met de middentonen te spelen zonder de donkere of heldere zones van de foto aan te passen.

De vijfde minuut: verbeter de imperfecties

Het is hier dat de magie van de software in actie komt. De foto is onscherp? Iedere goede fotosoftware heeft een functie “scherpte aanpassen”. De details worden scherper, maar de foutjes ook.

Foto bewerken

U kan ook een stofje, een imperfectie wegwerken of zelfs de poriën van de huid gladstrijken. De meest ijdelen onder ons kunnen ook online een extra laagje make-up aanbrengen, bijvoorbeeld met de “Taaz” software. Opgelet! Meer dan één fotofan heeft al eens zijn vingers verbrand met het streven naar de perfecte foto. Imperfecties maken soms deel uit van de charme van uw foto.

Een laatste raad

In het begin zal een bewerking van uw foto 5 minuten vragen. Maar al doende leert men!  Na enkele tientallen foto´s zal u in staat zijn om de elementen die om een aanpassing vragen, onmiddellijk te herkennen.

Een allerlaatste raad: als u uw bewerkte foto´s wil afdrukken, ga dan voor kwaliteit. Op die manier zullen uw afgedrukte foto’s de finesses van uw bewerkingen behouden.

Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *