5 onmisbare tips om foto´s te sorteren

U wou graag een fotoalbum creëren, maar u ziet er tegenop om de 5000 foto´s op uw harde schijf te sorteren? U bent de enige niet. In het digitale tijdperk is men geneigd alles wat beweegt te fotograferen. met alle gevolgen van dien! Als u aan uw album wil beginnen, lijkt het een onmogelijke taak. Bewaar uw herinneringen! Hier volgen 5 tips om uw foto’s te sorteren en te klasseren.

Tips om uw foto's te sorteren

1. Stel niet uit tot morgen… of toch wel!

Heeftt u gemerkt hoe drastisch onze kijk op een foto kan veranderen? Geef uzelf 3 dagen tot een week alvorens uw foto’s te sorteren. U zal zo vermijden foto´s te verwijderen waarvan u de charme nog niet ingezien heeft. Ook omgekeerd, u zal met meer gemak de foto’s  wissen die weinig interessant zijn.

2. Verwijder de mislukte foto’s

Het is een goed idee om alle mislukte foto´s onmiddellijk van uw computer te verwijderen: een hand voor de lens, gesloten ogen, bewegingsonscherpte… Het is niet nodig om uw computer hiermee te overladen. Alvorens u op “verwijderen” drukt, moet u er zeker van zijn dat uw foto absoluut geen waarde heeft. Een niet-standaard kadrering kan de foto een heel nieuw perspectief bieden.

3. Dubbele foto´s en in serie geschoten foto´s: kiezen en delen

Als fotografieliefhebber neemt u altijd meerdere foto´s tegelijkertijd: de hoek, het licht, imperfecties… Het is natuurlijk altijd mogelijk om de foto´s later online te retoucheren. Maar om de foto´s te sorteren en een fotoalbum te maken, moet u de keuze maken. Welke foto van eenzelfde serie lijkt u het best geslaagd? Stel u de vraag en, als u aarzelt, vraag dan het advies van een buitenstaander.

4. Sorteren op datum, thema of personen?

U hebt de slechte en dubbele foto´s al gewist? Na deze oefening dient u alleen nog de foto´s te sorteren per onderwerp. Maar dit is meestal de moeilijkste stap. Er bestaan 3 grote categorieën: per datum, per onderwerp of per persoon. Een overzicht:

  • Per datum, chronologisch: is de makkelijkste manier om uw album te maken maar ook de minst creatieve. Ideaal als u weinig tijd hebt om uw foto´s te ordenen.
  • Per thema, thematischdit klassement is ideaal om een verhaal te vertellen met uw fotoalbum. Maar deze manier neemt snel chaotische vormen aan.
  • Per persoonde meeste bewerkingssoftware stellen een gezichtsherkenning voor. U kan dan uw keuze maken rond één persoon, over wie of voor wie een album wil samenstellen.

Hoe kan je je foto's te sorteren?

Om een album te maken kan u deze verschillende vormen combineren. Voor een fotoalbum van uw baby, bijvoorbeeld, kan u enkel de foto´s kiezen waarop uw kleintje te zien is, ze daarna sorteren per datum en zo het verhaal vertellen. Dit maakt elk album uniek.

5. Een zucht van creativiteit

Na een serieuze selectie bij het sorteren volgt nu de meest creatieve etappe: die foto´s kiezen die u aanspreken. Laat uw hart spreken. Zijn er foto’s bij die  extra uitstraling geven, of iets losweken bij u vanbinnen? Plaats deze in een speciale subcategorie. U kan ze dan later op een volledige bladzijde plaatsen of op de kaft van uw fotoboek.

Foto's te sorteren

We kunnen het niet genoeg herhalen: om een mooi fotoalbum te maken moet u zich amuseren. Dat is essentieel!

Heeft dit alles u zin gegeven om aan een fotoalbum te beginnen? Ontdek hier software voor een snelle en effectieve online creatie!

Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *