Hoe (mooi) bloemen fotograferen?

Bloemen vormen het ideale onderwerp voor de fotograaf. Wilde bloemen of in een boeket, bloemen brengen altijd emoties naar boven. Het is zo dat een bloem DE bloem wordt, DE bloem die u wil fotograferen. Maak snel uw fototoestel klaar en probeer dit magisch beeld vast te leggen.

Maar een mooie foto nemen van een bloem is geen sinecure: u moet de bloem eerst bedwingen, zoals in ‘De kleine Prins’ Hier zijn enkele tips om u te helpen bloemen te fotograferen!

Bloemenfotografie

Een perfecte bloem of één die u beroert?

Wat het fotograferen van bloemen betreft, kunnen we twee types fotografen onderscheiden: de perfectionistische fotograaf en de ontroerde fotograaf.

  • De perfectionist zoekt de meest perfecte bloem en wenst deze perfectie ook te tonen op foto. Om tot dit resultaat te komen, gebruikt  hij een professioneel toestel en een indrukwekkende schat aan technische kennis. De foto lijkt recht uit een catalogus te komen en is weinig interessant vanuit artistiek oogpunt.
  • Wanneer de ontroerde fotograaf de foto neemt, zal die zich eerder richten op de onvolmaaktheden van de bloem, in haar schoonheid aangetast door de natuur, regen en wind: een kromme stengel, ontbrekende bloemblaadjes, wrede tekenen van een teloorgaande schoonheid.

Als gepassioneerd fotograaf is het aan u om te tonen wat u wil overbrengen met uw foto’s  van bloemen.

Op de knieën gaan voor de bloem

Om uw foto nog mooier te maken, kunt u de inbeeldbrenging van de bloem variëren. Meestal neemt men de foto van bovenuit met aandacht voor de gehele bloem. Maar u kan ook foto’s nemen die meer originaliteit uitstralen!Bloemenfotografie

  • Plaats u op dezelfde hoogte als de bloem, alsof u haar beter wil begrijpen. Plaats het interessantste deel in het bovenste deel van het kader.
  • Probeer ook eens een foto van de onderkant van de bloem te nemen door op de grond te gaan liggen of door de kniën te gaan. U krijgt zo het gezichtspunt van een insect of van een klein diertje. Ontdek zo de grootsheid van de bloem.
  • Probeer  de macrofotografie uit door zo dicht mogelijk bij de bloem te gaan. U treedt dan de wereld van het minuscule binnen en dat kan een verrassend effect geven.

Het ochtendgloren en de bloemen

Licht is essentieel in de fotografie en geldt nog meer voor het fotograferen van bloemen. Kies voor het vroege ochtendlicht dat altijd mooier is. Bloemen openen zich langzaam, wat oneindige mogelijkheden biedt voor mooie foto’s. En vergeet ook de ochtenddauw niet, die de kwetsbaarheid van de bloem nog benadrukt.Hoe (mooi) bloemen fotograferen?

U bent erin geslaagd  een magisch moment vast te leggen met een bloem? Druk uw foto af op doek! Als muurdecoratie zal het resultaat u verbluffen.

Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *