Hoe weet ik of mijn foto’s van goede kwaliteit zijn als ik ze afdruk

Om te weten te komen of uw foto’s aangenaam zullen zijn om naar te kijken moet u verschillende criteria in acht nemen (het nemen van de foto, beeld, verlichting, resolutie etc.). Deze criteria beïnvloeden de afdrukkwaliteit in hoge mate.

Als u uw foto’s wilt ontwikkelen of ze wilt gebruiken voor de creatie van productfoto’s is het van belang om de resolutie van uw foto’s te optimaliseren naarmate de gewenste functie van het product (een poster heeft bijvoorbeeld een grotere resolutie nodig dan een kleine afdruk).

Hierbij informatie die u zal helpen bij het verkrijgen van een optimaal resultaat van uw foto’s:

Pixel: dit is het aantal puntjes op de foto. Hoe meer puntjes er op hetzelfde oppervlak zijn, hoe meer ze dichterbij elkaar zullen staan en de afbeelding dus scherper zal zijn. Maar als u daarentegen de afbeelding vergroot, dan zullen de puntjes minder dichtbij elkaar staan en zal de afbeelding onscherp of korrelig zijn. Iedere pixel bestaat uit drie puntjes met de primaire kleuren rood, groen en blauw. Door te spelen met de intensiteit van deze puntjes wordt er een kleurvariatie verkregen.

Resolutie: dit wordt uitgedrukt in DPI (dots per inch) of PPI (Pixels per inch). Een DPI of PPI is 2,54 cm. Dit gaat om de verhouding tussen het aantal pixels en de oppervlakte. Dus hoe groter dit element zal zijn, hoe scherper de afbeelding is. De puntjes zullen namelijk dichterbij elkaar staan. Bijvoorbeeld: een afbeelding van 300 DPI zal scherper zijn dan een afbeelding van 150 DPI.

De maximale waarneembare resolutie met het blote oog is 300 DPI. Het is daarom niet nodig om dit te overschrijden.

De resolutie van een foto is dus een verband tussen het aantal pixels van de foto en de afmetingen van de afdruk.

blog2

Bij deze drie afbeeldingen met dezelfde afmetingen constateren we dat de pixels in het bestand van 72 DPI veel groter zijn dan die van 300 DPI. Dit heeft invloed op de details en dus de kwaliteit van de afbeelding.

Beeldscherpte van een foto: het aantal pixels waar een foto uit bestaat. Dit wordt een megapixel genoemd, ook wel een miljoen pixels. Het maximale aantal pixels wordt bepaald door de sensor van de camera. Hoe krachtiger de sensor is, hoe dichter de puntjes op de foto bij elkaar komen te staan en hoe beter de kwaliteit zal zijn.

Kwaliteit is vanaf nu geen geheim meer voor u. Het is uw beurt!

Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter